Ervaren

Lezen over een waterbevalling kan al heel verhelderend zijn. Maar het meemaken is weer een heel ander verhaal. Bij WaterOoievaar spreken we uit ervaring. In de zomer van 2003 hebben we zelf een prachtige badbevalling mogen meemaken. In de lente van 2009 is ook onze tweede in water geboren! Het heeft zo'n mooie indruk achter gelaten, dat we dit meer mensen willen laten beleven. Lees hieronder de korte verhalen van vrouwen die in water zijn bevallen.

"Bevallen in water was nog veel mooier dan ik ooit had kunnen denken. Voordat ik in bad ging was ik in paniek en was de pijn ondragelijk. Eenmaal in het warme water viel er een zware last van me af en kon ik me eindelijk concentreren op de weeŽn. Zo konden ze hun natuurlijk beloop gaan. De ontsluiting ging veel sneller en alles kwam over me heen als warme golven. De pijn was controleerbaar. Na ruim 1 uur persen kwam onze prachtige dochter ter wereld in een warme golf van pure liefde."
- Kim Hof, WaterOoievaar -


"Maandagnacht erg onrustig veel harde buiken, erge buikpijn, rugpijn etc en erg emotioneel. Gelukkig moest ik dinsdagochtend naar de verloskundige voor controle, dus kon meteen mijn hart luchten. Zat daar spontaan te janken.. stom hŤ. Zij vertelde dat ze weer dacht aan een blaasontsteking. Ik weer naar de dokter, en ja hoor het was weer raak, medicijnen ophalen en meteen slikken die hap.

Dinsdagnacht gelukkig weer goed geslapen. Woensdagnacht om 02.00 braken in bed de vliezen. Hele bed zeiknat..Vanaf 04.00 had ik weeŽn, toen dacht ik nog als dit het is, dan red ik het wel (ahum). Tot donderdagmiddag 14.00 had ik weeŽn. Toen hielden ze ineens op.. om 17.00 uur de verloskundige maar even gebeld voor de zekerheid. Die zei, ga maar lopen etc. Ik met Jon (manlief) een blokje om, stukje auto gereden. Niets meer.. geen weeŽn. Om 21.00 uur donderdagavond moesten we de verloskundige terugbellen. Helaas waren er geen weeŽn. We moesten ons vrijdagmorgen om 09.00 melden bij het ziekenhuis. Okť, shit dachten we nog. Inmiddels had Jon al wel het bevallingsbad opgezet en gevuld, je weet het niet.. Ik was wel erg teleurgesteld.. Ik wilde graag in het water bevallen.. Maar de vliezen waren al gebroken, dus mocht ik niet het bad in. Donderdagnacht rond de klok van 02.00 uur stond ik letterlijk stijf van de weeŽn.......wat deden deze pijn. Ze werden steeds heftiger. Rond 04.00 hebben we de verloskundige gebeld, die kwam. Ik had 4 cm ontsluiting, dat schiet ook niet op. Toen ze zei dat ze weer weg ging raakte ik toch wel in paniek... Daarna werd het allemaal heftiger, maar ik werd rustiger en raakte in een soort trans.. heel apart. Rond 07.00 riep ik tegen Jon dat ie moest bellen, want nu werd het wel echt heftig en de weeŽn kwamen steeds sneller. Hij bellen en om 07.45 was ze er gelukkig. Weer een onderzoekje, wat pijnlijk trouwens, ik had 10 cm !! Joepie..

Ik mocht om 08.30 op de barkruk om alvast wat persweeŽn te gaan oefenen.. dat ging goed. Vanaf de kruk in bad gegaan en een uurtje later was Noa geboren (ze zwom meteen onder water). In bad!! Ik zweefde tijdens het persen in water. Voelde totaal geen druk. Lekker ontspannen ook gaaf, heel mooi om te zien. Het bad was heerlijk op temperatuur (37/38 graden). Noa en ik dreven nog wel een half uur in bad. Toen is Noa meegegaan met Jon. Later heeft Jon het bad gemonteerd.. Zo gepiept."
- Olga, Apeldoorn -


"Ik moet eerlijk bekennen dat ik in het begin nogal sceptisch was over een waterbevalling. Ik had er zelfs nog nooit van gehoord. Nadat ik me er in verdiept had, wilde ik het toch proberen. Ik was namelijk nogal bang voor een ziekenhuisopname en zocht dus een natuurlijke manier van pijnstilling. Mijn bevalling begon heel rustig en ik dacht dit hou ik nog uren vol. Een paar uur later dacht ik hier wel anders over! Het bad was zo opgezet en toen ik er in ging zitten, voelde ik me weer een stuk fijner. De ontsluiting vlotte perfect en ook het persen ging goed. Onze zoon is inmiddels 1 jaar en we gaan voor de volgende! De bevalling gaat natuurlijk weer plaatsvinden in bad!"
- Henriette, Breda -


"Bevallen in water is een echte aanrader. Ik kan niet anders zeggen. Had ik het maar eerder ontdekt. Mijn eerste twee kinderen zijn in het ziekenhuis geboren met de nodige ingrepen, zoals een flinke knip. Een goede vriendin raadde me bij de derde bevalling aan om eens te kijken naar een waterbevalling. Een wereld ging voor me open. Ik ben van mijn derde zoontje thuis bevallen in bad en zonder ingreep! Het was een prachtige ervaring waarvan ik de herinnering altijd zal koesteren."
- Mirjam, Venlo -


"Ik hou niet van water. Tenminste ik kan niet eens zwemmen! Dus was het voor mij eigenlijk helemaal geen optie om in water te bevallen. Toch ben ik overstag gegaan, mede omdat ik er zoveel positieve verhalen over las. Vooral natuurlijk van de pijnvermindering. Ik was namelijk echt bang voor de pijn van een bevalling. Je hoort dan ook altijd de meest gruwelijke verhalen van iedereen. De mooie houden ze natuurlijk voor zich! Het warme water heeft me vooral geholpen bij de rugweeŽn. De bevalling ging heel snel, binnen 4 uur was ons meisje er!"
- Joline, Sittard -